Hun Ontfermer zal ze leiden
Jesaja 49: 10

Kerkklok maart/april '20


De beuk weg.

Op de (donder)dag dat ik dit schrijf is de beuk, die zoveel schade aan de kerk berokkende, geveld. Een hoogwerker maakte korte metten met deze inmiddels behoorlijk uit de kluiten gewassen doorgeschoten haagbeuk. Stoere mannen gewapend met kettingzagen (waarvan ik er één was), zorgden er voor dat aan het eind van de morgen de boom in mootjes op het gras van de pastorie lag. Eén van de stoere mannen vertrouwde mij toe dat je door het zagen je agressie kwijtraakt… Het is denk ik goed voor de kerk dat de boom weg is. Maar het uitzicht vanuit de kerk op de boom is er nu ook niet meer. Er is trouwens al wel een nieuwe boom geplant in het gazon voor de pastorie en er volgt er in ieder geval nog één.

 

Storm en wind.

Ondertussen wonen we al weer bijna twee maanden in Veessen. Die periode werd gekenmerkt door veel wind en regen. Daarom zijn we blij dat onze houtkachel aangesloten is. Dat heeft even geduurd. Als de wind om het huis loeit is het heerlijk om bij de kachel te kunnen zitten.

 

Leerhuis.

Ik denk met plezier terug aan twee mooie leerhuisavonden. Vanuit het overkoepelende thema ‘De kunst van het leven’ stonden we stil bij twee thema’s. Eerst over muziek. Iedereen had een favoriet nummer meegenomen. Mooi om elkaar op die manier beter te leren kennen. De avond daarna hadden we het over een heftig onderwerp: ‘De kunst van het sterven.’ Ook dit was een bijzondere avond. Persoonlijke en ontroerende dingen werden met elkaar gedeeld. We sloten in luchtige ernst af met een stukje uit ‘Na de Pauze’ van Herman Finkers.

 

Inburgeringskring.

De laatste inburgeringskring ging over de kerk. Een mooie avond in de pastorie. Iedereen heeft een druk leven, dus het moet niet te laat worden. Maar er is steeds gespreksstof te over. We zouden tot diep in de nacht kunnen praten. Een gedachte voor iedereen in de gemeente: Het is mooi wanneer je niet alleen iets komt halen in de kerk maar er ook iets brengt. En ga je nou alleen voor jezelf naar de kerk? Of is de kerk nu juist een tegenbeweging tegen het individualisme dat onze tijd zo kenmerkt…

 

75 jaar bevrijding.

Af en toe hoor ik wat van de mensen in ons dorp die met hart en ziel bezig zijn met de voorbereidingen van de activiteiten rond 75 jaar bevrijding. Bijzondere feiten en verhalen worden ontdekt. Er wordt heel veel tijd en energie gestoken. We zien met spanning uit naar het resultaat. Ik wil graag op zondag 3 mei in de kerkdienst aandacht besteden aan dit bijzondere gedenkjaar waarin we 75 jaar vrijheid mogen vieren.

 

Coronavirus.

Meta werkt nog steeds in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Het eerste ziekenhuis dat vanwege het virus bijna helemaal op slot ging. Meta werkte op dat moment niet en inmiddels is het ziekenhuis weer open. Ik kan me voorstellen dat het virus spanning oproept bij oudere mensen en bij hen die een kwetsbare gezondheid hebben. Dat geldt overigens ook voor de ‘gewone’ griep. Ondertussen vraag ik me af of de tragedie die zich opnieuw voltrekt in Syrië, Turkije en Griekenland niet veel ernstiger is dan het Coronavirus. Machteloos voel je je als je hoort van bombardementen op burgerdoelen… ‘Geef vrede Heer, geef vrede. Er wordt zoveel geleden…’ Er zijn veel vragen en waaroms als het gaat om het lijden, de oorlog, het onrecht in deze wereld. Zou je het geloof niet vaarwel zeggen?

Tijdens de laatste leerhuisavond citeerde ik een joodse rabbi. Aan hem werd na de oorlog gevraagd of hij nog in God kon geloven na alles wat er met zijn volksgenoten was gebeurd. Hij antwoordde: ‘Hoe zou ik niet in God geloven na alles wat er gebeurd is. ‘

Als je God vaarwel zegt hou je alleen de ellende over. Liever veel vragen mét God, dan vragen zonder Hem. Dan is het pas echt hopeloos.

 

In verbondenheid vanuit de pastorie,

Meta en Bert Lammers.

Lees meer >>Kerkklok januari/februari '20


Op 9 januari hebben we onze intrek mogen nemen in de pastorie. Sterke gemeenteleden hebben ons die dag geholpen om de zware dingen (piano!!! en wasmachines) te verhuizen. Bedankt!!!

Daarvoor hadden we de meeste dingen zelf al verhuisd. Alleen de kippen zijn nog niet gearriveerd. Die kunnen gelukkig tijdelijk logeren bij Henry en Diana van Ommen aan de Broekstraat totdat ook voor hen (de kippen) huisvesting geregeld is bij de pastorie.

 

Hoewel nog niet alles een plekje gekregen heeft zijn we al een heel eind. Ook de boeken hebben een plaatsje gevonden in de studeerkamer. We zeggen telkens tegen elkaar: ‘wat is het een mooi huis’. Meta geniet van het grote aantal sneeuwklokjes in de tuin en heeft ook al speenkruid gesignaleerd. Het lijkt ons ook heel bijzonder als de beuken en de platanen straks weer in blad komen. Stiekem blijf ik trouwens nog steeds hopen dat we toch nog winter krijgen. Winter hadden we wel in Oostenrijk waar we met onze kinderen vakantie vierden. In het weekend aan het begin viel er verse sneeuw, vanaf maandag ging de zon uitbundig schijnen. Maar ’s nachts vroor het rond de 10 graden. We hebben ’t nog nooit zo mooi meegemaakt.

 

Door de verhuizing en de vakantie is onze kennismaking met u en jullie wat op een lager pitje komen te staan. De komende tijd hoop ik verschillenden van u te ontmoeten zodat we elkaar beter leren kennen. Er blijft natuurlijk gelden dat u en jullie altijd zelf contact op mogen nemen als u/jij iets wilt delen. We zijn nu dichtbij!

Lees meer >>Bevestiging en intrede van ds. Bert Lammers


Het eerste deel van de dienst op zondag 17 november werd geleidt door ds. Wijnand Sonnenberg en na de bevestiging ging ds. Bert Lammers verder.

 

Schriftlezing was uit Exodus 3:1-15: 'Wie is Hij' en 'Ik ben die ik ben, Ik zal er zijn.' Met die Naam staan wij 'sterk!'

 

Na de dienst werden enkele toespraken gehouden door:

  • dhr. Gert Visser (voorzitter hoorcommissie)
  • dhr. Gerrit Blok (Classis Veluwe)
  • mevr. Jacqueline Koops-Scheele (burgemeester Heerde)
  • dhr. Jan Nederveen (voorzitter kerkenraad).

 

Jan Bastiaannet en Harm van Welsum ontvingen bloemen namens de kerkenraad voor hun inspanning tijdens het opknappen van de Pastorie. Deze is nu een eind gereed en begin volgend jaar hoopt het nieuwe predikantspaar er te gaan wonen.

 

Het voelde dit keer wel als een echter 'afscheid' van Wijnand & Miny maar ook dankbaar dat we Bert & Meta welkom mogen heten in ons midden. 

 

We wensen Bert & Meta een mooie en Gezegende tijd toe in Veessen!

 

 

Lees meer >>Diensten live te beluisteren!


Kerkdiensten


24 oktober - 09.30

Ds. L. Lammerts

Heilig Avondmaal


31 oktober - 09.30

Ds. C.J. ColijnActiviteiten
Kerkgebouw
Hervormde Gemeente Veessen
Kerkstraat 19
8194 LT Veessen
De Boerbrink
De Boerbrink
Kerkstraat 19a
8194 LT Veessen
Overige gegevens
ANBI »
Adressen »
Colofon »