Het doopvont
Hiernaast een mooi (en oud) krantenartikel, daterend
van augustus 1943, over het huidige doopvont.
De kerk is op 6 augustus 1843 officieel in gebruik genomen.
Tijdens de herdenkingsdienst in 1943 is het nieuwe en huidige doopvont in gebruik genomen.
Het Van Oeckelenorgel in de Hervormde Kerk te Veessen
Er is geen instrument dat zo'n ontwikkeling heeft doorgemaakt als het pijporgel, dat ook wel de "koningin" der instrumenten wordt genoemd. Men zou het kunnen vergelijken met de instrumenten van een orkest, zoals een trompet, klarinet, fagot, cornet, hobo, violoncel, gamba (zachte viool), fluit, enz., die als pijpen in een orgel voorkomen. De oorsprong van het pijporgel ligt in de panfluit, genoemd naar de veld- en herdersgod Pan, een fluit met vele rieten.
In Psalm 150 worden reeds verschillende instrumenten genoemd, zoals bazuin, luit, harp, trommel, fluit, orgel en cimbaal, de voorloper van de klavecimbel.
Lees hier alle info over het Van Oeckelenorgel >>
De geschiedenis van de kerk in Veessen.
KORTE GESCHIEDENIS van de KERK VAN VEESSEN
door Gerrit Kouwenhoven
2002
De kerk van Veessen.
Reeds in 1436 bestond te Veessen een kapel of filiaalkerk van Heerde, gewijd aan St Ewoldus. Merkwaardigerwijze wordt van deze kapel in de 15de eeuw enkele malen gezegd, dat deze zou liggen in het kerspel “Vorachten” (Vorchten).
Blijkens een visitatieverslag van de bisschop van Deventer was Gisbetus Joannis in 1571 pastoor in “capella Weesen”. Als de verklaring van de inwoners van Veessen gedaan ter buitengewone classicale vergadering van 25 juli 1649, gehouden te Veessen, juist is, zal deze Gisbertus Joannis identiek zijn met de door hen genoemde “heer Gijsbert”, welke dan de hervorming zou zijn toegedaan geweest, tenzij hij als zovele pastoors op de Veluwe uit die tijd ook overgegaan is naar de hervorming:
“Dat sij alreede bij tijde der reformatie een predicant gehadt hebben,
heer Gijsbert genaamt, waarvan de oudsten noch geheugenisse hebben, dien
sij bij verloop in oorloge ende peryckel des IJsselstrooms, daar sij
aanliggende sijn, eertijts zijn quijt geworden.”
De eerste vermelding van een vicarie in de kapel dateert van 1622. Collators waren de kerkmeesters. De opbrengst kwam ten goede aan “den kercken- en schooldienst tot Heerd en Veessen”
De oude kerk van Veessen, gewassen pentekening van Cornelis Pronk uit 1735
In 1842 is dit kerkje wegens bouwvalligheid en ruimtegebrek vervangen
door het huidige kerkgebouw dat overigens op een andere plek verrees.
Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Veessen
Het onderstaande artikel is geschreven door Jan Stap. Hij was werkzaam als Pastoraal medewerker in Veessen (1995-2002) en later als predikant (2002-2007). Het artikel is ontstaan uit een tentamenwerkstuk voor Kerkgeschiedenis en met speciale aandacht aan kerkhistorische aspecten"
De Hervormde Gemeente en Pastorie
De huidige Hervormde Pastorie van Veessen is gebouwd in 1933, het jaar dat Louis Buenk predikant werd in Veessen. Het verzet in Veessen gedurende de oorlogsjaren van 1940-1945 draait om deze predikant. Hij werd naar eigen zeggen van een man ‘van het gebroken geweertje’ tot een pacifist met ‘geladen geweer’. Als consequentie van het verzet tegen het moorddadige geweld stelde hij zich uiteindelijk beschikbaar voor het gewapende verzet(1). Hij begon met directe hulpverlening aan mensen (Joden en andere vogelvrij verklaarden).
Kerkdiensten
18 april - 09.30
Ds. G.J. Roben
25 april - 09.30
Ds. L. Lammers
Activiteiten
donderdag 6 mei
Boerbrink
Jaarlijks uitje koffieochtend
![]() |
Kerkgebouw
Hervormde Gemeente VeessenKerkstraat 19 8194 LT Veessen |
![]() |
De Boerbrink
De BoerbrinkKerkstraat 19a 8194 LT Veessen |
![]() |
Overige gegevens
ANBI »Adressen » Colofon » |