Hun Ontfermer zal ze leiden
Jesaja 49: 10

Koffieochtend


De koffieochtenden zijn voor personen die behoefte hebben aan een beetje gezelligheid onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers. 

 

Onze groep bestaat al een aantal jaren en is voortgekomen uit de 'Werkgroep Welzijn Ouderen Veessen.' Het aantal personen die de ochtenden bezoeken kan verschillen van

8 tot 15. De Koffieochtend is interkerkelijk en bedoeld voor zowel mannen als vrouwen. Vanaf 9.30 uur staat de koffie of thee klaar in ‘De Boerbrink’ achter de kerk, Kerkstraat 19A in Veessen.

 

Wat wordt er gedaan? 

Als iemand een idee heeft en het is uitvoerbaar, dan gaan wij er de volgende keer mee aan de slag. Dus mensen met creatieve ideeën zijn natuurlijk van harte welkom. Wat er gedaan wordt is niet bestemd voor een bepaald doel, maar als er personen zijn die iets willen organiseren voor een goed doel, zijn wij daar wel voor te porren, zoals b.v. door het breien van mutsen of sjaals.

 

De data gaan in overleg met elkaar en er zal steeds ongeveer 4 of 5 weken weken tussen liggen. Deze zijn te vinden in de Agenda >>

 

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Hennie Mulder, tel. 0578-631489.

 


'Dagje Uit' met de Koffieochtend


1 Mei, 'Dag van de Arbeid' hoorde je sommige mensen zeggen, maar voor de mensen van de Koffieochtend was het een 'Dagje Uit'. Om 9.00 uur kwamen we samen bij de Boerbrink en iedereen had er zin in want ze waren allemaal op tijd! Totaal 19 mensen hadden zich opgegeven om mee te gaan; zes mensen konden overdag niet maar hadden zich wel opgegeven voor de avondmaaltijd.


Spakenburg was de eerste bestemming na een goed uur rijden. Ons eerste bezoek was, hoe kan het anders, een museum over de geschiedenis van dit oude vissersdorp. We werden ontvangen met koffie en lekkere koeken, speciaal uit Spakenburg. Na de koffie werden we in twee groepen verdeeld, anders was de groep te groot. Wat hadden we het getroffen met het weer, zon en warmte. Dat kwam goed uit want we gingen nog naar buiten waar ook veel te zien was.


Onze gids liep in een boezeroen van vissers. Hij vertelde eerst dat Spakenburg vanouds een arm dorp was van alleen vissers, terwijl Bunschoten een dorp was van voornamelijk boeren. Wij denken vaak dat deze twee dorpen bij elkaar hoorden maar dit blijkt zeker niet, Bunschoten behoorde tot de rijken. Er was te zien hoe er gewerkt werd. Op zondagavond 24.00 uur gingen de vissers erop uit om te vissen, de zondag was dan voorbij. Vaak kwamen ze op woensdag weer even in de haven aan om te lossen. Dan konden ze nog een keer uitvaren. Vrouwen werden ingezet voor het verwerken van de vissen, voornamelijk palingen. We zagen de rookkamers voor de gerookte vissen. Veel werk werd er ook gedaan door weduwen, want een uitkering was er vroeger niet.


Heel bijzonder was ook de uitleg over de kleine kinderen. Alle kinderen werden gekleed als meisjes dus ook de jongens kregen rokjes aan. Alleen aan een kransje rond het mutsje was er verschil te zien. Waarom ze dat deden was, omdat meisjes kleding veel gemakkelijker was om de kinderen te verzorgen, met luiers omdoen enz. Wat was er verder te zien, teveel om op te noemen; oude boten, klederdracht,  gereedschap, bedsteden (veel hadden er zelf ook wel eens in geslapen), aardewerk, enz. Een mooie inkijk over hoe de mensen vroeger leefden in kleine ruimtes met veel personen. Ik zou zeggen, voor iedereen een reden om zelf maar eens te gaan kijken.

 


Om 13.00 uur gingen we lunchen, iedereen kon bestellen wat hij/zij lekker vond. Intussen was het dorp alweer aardig volgestroomd met toeristen. We zaten dan ook aan de Oude Haven met uitzicht op de oude vissersboten, die er vooral na de afsluiting van de Zuiderzee er werkeloos bij lagen. Heel bijzonder om ook de horen hoe het dorp moest omschakelen naar andere broodwinning.


Het werd tijd om weer richting huis te gaan, maar eerst gingen we nog naar Groeneweg 1 in Hattem, naar een bloemen- en beeldentuin. De tuin ligt buiten Hattem en was net weer op 1 mei open gegaan. We werden hartelijk welkom geheten door de eigenares, ze had de leeftijd van 85 jaar en was erg slank. Ze zei daarop lachend: "Gek hè, als je ouder wordt, hou je vel over." Ik denk wel bekend onder ons...


Weer koffie, thee en koek gehad, wat zijn de mensen toch hartelijk hier in de omgeving. De bloementuin stond nog lang niet vol vanwege angst voor nachtvorst. Er was al wat schade. Er waren kunstenaars aanwezig die ons lieten zien wat ze maakten. Ook waren er spullen te koop, sommigen konden zo ook hun verzameling weer uitbreiden. De eigenares vertelde dat het 12.000  m² groot was en ze er al 50 jaar woonde. Ze had daarvoor, onder andere, modewinkels in Amsterdam gehad.

 

We gingen nu echt terug naar Veessen daar zouden de laatste 6 mensen zich bij ons voegen in de Boerbrink. Er stonden drankjes voor ons klaar en er werd voor ons gespeeld op de 'trekharmonica'. En intussen werd er voor ons heerlijk Chinees eten voor ons klaargezet. Na gebed en opening konden we nemen wat we wilden; er was meer dan genoeg en ijs na.

Wat wil je nog meer!

 


Het was een prachtige dag geweest, georganiseerd door Hennie en Henk Mulder en Willy Karrebeld. Op de vraag aan Hennie hoe ze het toch altijd voor elkaar kreeg dat we altijd mooi weer hadden, wou ze het geheim niet verklappen. Hoeft ook niet, kun je er ook geen misbruik van maken... (grapje)


Als afsluiting zongen we samen nog 'Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des HEREN hand'. Zo kunnen we terug zien op een geweldige dag. Bedankt voor een ieder die zich heeft ingezet en bovenal aan GOD die ons weer veilig heeft bewaard!

Jan B.


Diensten live te beluisteren!


Kerkdiensten


30 juni - 9.30

Mevr. A. A. Snitselaar

 

 


7 juli - 9.30

Ds. B. Verdijn

 

 Activiteiten


donderdag 4 juli
De Verbinding

Vrouwengroep 'Zus & Zo'

Afsluiting


dinsdag 20 augustus
Tent bij de kerk

VakantiebijbelweekKerkgebouw
Hervormde Gemeente Veessen
Kerkstraat 19
8194 LT Veessen
De Boerbrink
De Boerbrink
Kerkstraat 19a
8194 LT Veessen
Overige gegevens
ANBI »
Adressen »
Colofon »