"Leef als vrije mensen..." 1 Petrus 2: 16

Het gebeurde in 1944 in de winkel van een bakker boven in Groningen. Duitse soldaten kwamen zijn winkel binnen en eisten brood. De bakker zei dat ze bonnen in moesten leveren. Daarop trok één van de soldaten zijn revolver. Waarop de bakker zei: Nu krijgen jullie het helemaal niet meer.”

Wie is hier het meest vrij? Je kunt zeggen: de soldaten.

Zij zijn de baas. Zij zijn machtig. Zij zijn bewapend. En toch, ik weet niet of u het met mij eens bent maar ik vind de bakker het meest vrij. Benieuwd trouwens hoe het afliep? Haalde de soldaat de trekker over? Nee, ze dropen af.

Leef als vrije mensen, zegt Petrus in zijn eerste brief. Tegelijkertijd roept hij een paar verzen eerder op om het gezag van de keizer te erkennen. Nota bene de bezettende macht moet gerespecteerd worden. Blijkbaar is er vrijheid mogelijk terwijl je leeft onder een onderdrukkend regime. Als er een einde aan de Romeinse bezetting zou komen ben je dan wel automatisch vrij?

Wij beschouwen vrijheid vaak als vrijheid ván iets. Vrij van de Romeinen. Vrij van nazi-Duitsland. In de Bijbel is vrijheid ook vrijheid tót iets. Vrijheid zonder restricties leidt tot nieuwe onvrijheid. Ik kan een zak drop in één keer leeg eten. Dat lijkt heel vrij. Maar ben ik niet veel vrijer als het mij lukt om het bij één of twee dropjes per dag te laten?

‘Ik vraag u dringend niet toe te geven aan zelfzuchtige verlangens, die uw ziel in gevaar brengen’, schrijft Petrus in vers 11. Dan zit je in de sfeer van die zak drop. Je bent slaaf van steeds meer en meer. Je lijkt vrij, maar bent het niet.

Leef als vrije mensen schrijft Petrus. En in het volgende vers gaat hij verder: ‘Houd iedereen in ere, heb uw broeders en zusters lief… Doel van de vrijheid is de liefde. Je bent vrij van zelfzucht en vrij om lief te hebben. En dat leer je van die andere Heer: Jezus Christus terwijl ondertussen de keizer de baas is.

We zijn al 75 jaar vrij. Een reden tot grote dankbaarheid. Maar gebruiken we die vrijheid nog steeds goed? Heeft de zelfzucht niet te veel macht? En komt de liefde niet te kort?

Bert Lammers